Setiap sumbangan yang anda hulurkan mampu meringankan beban para pesakit kronik

Share:

Warna dan bau air kencing (urin) membawa makna yang penting tentang status kesihatan anda.Buah pinggang ialah organ yang bertanggungjawab menghasilkan kencing.Warna kuning pada air kencing pula disebabkan oleh pigmen yang disebut urochrome

Warna air kencing yang normal ialah kuning pucat,baca lebih lanjut untuk mengetahui maksud warna air kencing.

Air Kencing Warna Jernih
-Bermaksud air dalam tubuh anda lebih dari cukup.Ini adalah baik.Walaubagaimanapun air kencing warna jernih juga boleh disebabkan oleh penyakit Hepatitis dan Diabetes.

Air Kencing Warna Kuning Terang
-Disebabkan oleh pengambilan supplement vitamin tambahan seperti Vitamin B2 dan Riboflavin.Jangan risau,warna air kencing seperti ini baik dan menunjukkan tubuh anda menggunakan vitamin dengan betul.

Air Kencing Warna Oren
-Pengambilan ubat-ubatan tertentu menyebabkan kencing berwarna oren.Kencing berwarna oren juga boleh disebabkan oleh dehidrasi atau tubuh tidak cukup air.Kurangnya air dalam tubuh menyebabkan konsentrasi urochrome menjadi pekat.

Air Kencing Warna Kuning Gelap
-Bermakna tubuh anda mengalami dehidrasi(kekurangan air) yang teruk.

Air Kencing Warna Hijau
-Mungkin terdapat jangkitan pada pundi kencing.Jika berwarna hijau terang,ia disebabkan oleh Vitamin B berlebihan.Pewarna makanan juga boleh menukar warna air kencing kepada hijau.Bahkan makanan semula jadi seperti asparagus juga boleh menyebabkan kencing berwarna hijau.

Air Kencing Warna Biru
-Kemungkinan ada jangkitan pada pundi kencing atau kerana Vitamin B dan Calcium berlebihan.Ubat-ubatan tertentu juga menjadi punca warna kencing biru.

Air Kencing Warna Coklat
-Menunjukkan keadaan kesihatannya teruk.Jika air kencing anda berwarna coklat segeralah berjumpa doktor.Ini adalah tanda-tanda penyakit Hepatitis,penyakit buah pinggang,Hemolytic anemia dan lain-lain.

Air Kencing Warna Merah Pucat
-Jika kencing berwarna kemerahan,kemungkinan ada darah dalam urin itu.Kehadiran darah itu mungkin disebabkan oleh jangkitan saluran kencing,batu karang,penyakit buah pinggang atau ketumbuhan pada pundi kencing.

Air Kencing Warna Kelabu (Grayish)
-Boleh menjadi pelopor kepada batu karang. Batu karang biasanya bermula sebagai debu mikroskopik, tetapi juga begitu besar sehingga mereka tidak dapat dijelaskan apabila kesakitan membuang air kecil. Minum air yang mencukupi (dengan jus lemon jika perlu), senaman yang mencukupi dan mengambil vitamin tambahan boleh memberi manfaat. Jika anda mengalami sakit atau pedih semasa kencing anda lebih baik sebagai langkah berjaga-jaga, hubungi doktor anda.

Air Kencing Warna Putih
-Menunjukkan phosphaturia. Phosphaturia adalah satu tahap peningkatan garam fosfat dalam air kencing. Phosphaturia tidak semestinya berbahaya. Ia boleh merengsa dan dalam beberapa kes batu buah pinggang. Hubungi doktor anda sebagai langkah berjaga-jaga. Air kencing putih juga mungkin menandakan kebocoran atau limpahan sistem limfa untuk saluran buah pinggang atau kencing (chylurie). Ini terutamanya biasa di plasmacytoma hyperfosfaterurie dan mengekang. Air kencing keruh susu biasanya menunjukkan kepada pyuria (sel darah putih dalam air kencing)

Segeralah berjumpa dengan doktor sekiranya air kencing anda berwarna merah untuk diagnosis lebih spesifik.

Air kencing juga mempunyai perubahan bau. Berikut adalah beberapa sebab-sebab bau air kencing boleh berubah:

  • Ubat-ubatan atau makanan tambahan.
  • Keadaan genetik tertentu, seperti Maple Sirap air kencing Penyakit, yang menyebabkan air kencing bau menjijikkan manis.
  • Makanan tertentu – terutamanya asparagus. Asparagus terkenal dengan menyebabkan bau busuk, eggy atau “cabbagy” yang terhasil daripada sebatian sulfur dipanggil methyl mercaptan (juga terdapat dalam bawang putih dan rembesan Skunk).
  • Jangkitan air kencing.
  • Diabetes yang tidak terkawal diketahui boleh menyebabkan air kencing berbau mempunyai manis buah-buahan. Pada masa lalu, doktor mengdiagnos penghidap diabetes dengan menuang air kencing ke dalam pasir untuk melihat jika ia sudah cukup manis untuk menarik minat serangga.

BERSEGERALAH KE TANDAS JIKA RASA INGIN MEMBUANG AIR KENCING

Kekerapan membuang air kencing yang normal adalah dalam 7 hingga 8 kali sehari bergantung kepada jumlah air yang anda minum.

Peningkatan kekerapan juga boleh boleh disebabkan oleh:

1) Pundi kencing terlalu aktif (pengecutan sukarela).
2) Pengambilan kafein.
3) Jangkitan saluran kencing (uti).
4) Cystitis celahan
5) pembesaran prostat benigna.
6) Kencing manis.
7) Salah satu daripada beberapa penyakit neurologi.

X